Zelf bad plaatsen

Zelf bad plaatsen

Een bad nemen wordt door veel mensen beschouwd als een ontspannend moment. Even helemaal tot rust komen van een lange, zware werkweek met veel schuim en een muziekje op de achtergrond. Even nergens meer aan denken en lekker wegdromen. Helaas heeft niet elke woning een bad. Voor een echte klusser, die geniet van hard werk, is het echter mogelijk om zelf een bad te plaatsen. Wij leggen u uit hoe u eigenhandig een ligbad plaatst.

Benodigdheden

Bad Potlood en stift
Herstelbare poten Lijm
Waterpas Siliconen
Meter Houten balken
Zaag Boor
Hamer Tegels
Sifon Afvoerbuis 40 mm diameter
Spijkerpluggen Gasbetonblokken of houten frame

Stappenplan

 1. In sommige gevallen zijn de poten van het bad al gemonteerd, is dat niet zo? Begin dan met het monteren van de poten. Gebruik de waterpas om hem goed recht te krijgen.
 2. Teken het bad af op zowel de muur als de vloer. Zo weet u waar hij komt te staan
 3. Plaats de sifon aan het bad en meet de precieze afstand tussen de sifon en de afvoer.
 4. Zaag de afvoerbuis op maat en bevestig deze aan de sifon. Lijm de buizen alleen nog niet aan elkaar! Test eerst of er nog lekkage is, voor u dit doet. Mocht er lekkage zijn, kunt u de buizen gemakkelijk nog aanpassen en wacht op stap 12.
 5. Controleer of het water goed wegloopt. Is dat niet zo? Pas de positie van de poten dan aan door eraan te draaien.
 6. Zaag de houten balkjes op maat
 7. Boor gaten in zowel de muur als de balkjes. (de balkjes worden 2 cm onder de getekende lijnen van stap 2 geplaatst als u het bad aan de bovenzijde heeft afgetekend.)
 8. Sla de balkjes met spijkerpluggen in de muur vast en controleer of de balken stevig vastzitten.
 9. Bouw aan de binnenzijde van de vloerlijnen een muurtje of frame. Dit moet even hoog komen als de bovenkant van de balken van stap 7. Maak ook een luik in het muurtje, vlak bij de afvoer.
 10. Spuit nu bovenop de balken een rand sanitairkit.
 11. Plaats het bad voorzichtig tussen de omkader.
 12. Sluit de afvoer volledig af en lijm hem vast.
 13. Werk het muurtje nu af. Voor de bekleding gebruiken veel mensen tegels, maar er zijn ook andere materialen waar u uit kunt kiezen.
 14. Werk de randen af met siliconen. Dit voorkomt schimmel in de badranden.

Materialen voor rond het bad

Er zijn meerdere mogelijkheden om de overige zijden van het bad te omkaderen. Deze stap wordt vanaf stap 9 uitgelegd, maar welke materialen kunt u hiervoor gebruiken en wat zijn de voordelen?

 1. Om te beginnen heeft u gasbetonblokken. Deze blokken zijn erg gemakkelijk vast te lijmen en te zagen. Ook zijn ze erg sterk en goed in staat om het gehele bad te dragen. U kunt ze het beste plaatsen in het zo gehete metselverband. Dit betekent dat u de blokken in de halve breedte laat inspringen per rij. Net als bij de buitenmuren van huizen goed te zien is.
 2. Tevens heeft u ook de keuze uit een houten frame. Als u met een houten frame werkt, dan werkt u de wanden af met een waterbestendige gipsplaat.

Contact

Heeft u vragen over het plaatsten van uw bad? Bijvoorbeeld wat voor materialen geschikt zijn voor de afwerking van de muren? Of wilt u hulp voor het plaatsen van uw bad? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde badkamerspecialist bij u in de buurt. De specialisten van Allbath.be helpen u graag met uw wensen voor een nieuw bad.