Open veranda plaatsen? In 4 stappen naar een betere leefruimte

cv-ketel bijvullen

Een extra leefruimte, badend in het licht en met een ruim uitzicht op de tuin, lijkt dit je wat? De voordelen van een open veranda zijn niet meer op één hand te tellen. Als je een open veranda plaatst, wil je echter zeker zijn dat hij voldoet aan alle eisen en dat er geen gebreken zijn. Lees hier met welke factoren je best rekening houdt om van je open veranda een echter topper te maken.

1. Wat zegt de wetgeving bij het plaatsen van een open veranda?

Bij zulk omvangrijk project informeer je vooraf best over de wetgeving omtrent de uitbreiding van een woning. Het plaatsen van een open veranda, hoe groot deze ook wordt, dient aangevraagd te worden bij de gemeente. Indien de oppervlakte kleiner is dan 40 m², is een meldingsplicht voldoende. Bij een grotere oppervlakte dient een stedenbouwkundige vergunning met eenvoudige of uitgebreide dossiersamenstelling opgemaakt te worden. De bouwvergunning dient over verschillende dossierstukken te beschikken (bouwplan,…). Indien je niet over de nodige vakmanschap beschikt, kan een professionele verandabouwer  je hierbij helpen. De bijstand van een architect is echter enkel verplicht bij oppervlaktes groter dan 40m².

2. Je open veranda aanbouwen: welk model kiezen?

Hoe kies je nu welke verandastijl het best aansluit bij je woning? Het ruim aanbod aan verschillende materialen, kleuren, afwerkingen,… kan deze keuze nogal moeilijk maken. Welke uitstraling wil je dat je open veranda uitstraalt? Bovendien moet je ook rekening houden met de voor- en nadelen van elke materiaalsoort. Wij zetten deze even voor je op een rijtje.

Materiaalsoort
Aluminium/PVC Strakke en luxueuze uitstraling Krasgevoelig + kans op thermische bruggen
Hout Beter bestand tegen temperatuurschommelingen Regelmatig onderhoud + hoge kostprijs
Staal Zeer esthetisch en stevig Risico op condensatie + hogere kostprijs

3. Hoe bepaal je de prijs van je open veranda?

Belangrijke regel bij het plaatsen van je open veranda: de kostprijs. Een open veranda heeft geen vaste kostprijs. Deze kan namelijk variëren naargelang de oppervlakte, het materiaal en de kwaliteit van het glas. Voor een aluminium veranda reken je best zo’n €1.000 a €1.500 per vierkante m² en €1.500 a €2.000 voor een houten veranda. Ga je voor een staalmodel, dan kan het prijskaartje oplopen tot €2.500 per m². Voor de meeste projecten is tussen de €15.000 en €20.000 de gemiddelde richtprijs. Een veranda is dus niet goedkoop. Vooraf een budget opstellen is dus geen overbodige luxe.

4. Hoe oriënteer ik mijn open veranda het best?

Zoals je nu al wel weet, improviseer je de aanbouw van een veranda niet zomaar. Niets mag aan het toeval overgelaten worden en dus ook niet de oriëntatie. Hoe optimaler deze namelijk is, hoe beter zijn thermische prestaties. Woon je in een warm en zonnige regio? Als algemene regel dan je veranda naar het zuiden gericht moet worden en naar het oosten indien je in een koudere regio woont. Oriënteer je je open veranda naar het noorden, dan dien je ramen te installeren met een versterkte thermische isolatie. Deze zullen noodzakelijk zijn om ook in de zomer te kunnen genieten van koelere temperaturen. Maar als puntje bij paaltje komt, vraag je hiervoor ook best advies aan een ervaren verandabouwer. Hij zal je helpen de beste keuze te maken voor je project.

Waarom zou je nog langer wachten voor het plaatsen van je open veranda?

In harmonie met de oorspronkelijke architectuur van het huis en de natuur, vormt de veranda als het ware een meerwaarde aan je woning. Om te kunnen genieten van deze nieuwe woon- en lichtruimte dient jouw verandaproject dus goed doordacht te zijn. Om kwaliteit te kunnen samenbrengen met de beste prijs, doe je er goed aan om verschillende verandabouwers aan te spreken. Via Renovatie-gids.be kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionele vakmannen uit jouw buurt.