Plaatsen van plavuizen

tegelwerken

Als u graag een nieuwe vloer wilt, kunt u kijken naar plavuizen. Plavuizen zijn vloertegels,vaak gebakken en vierkant. Plavuizen hebben een rustiek uiterlijk en passen dus ook bij een wat oudere en klassiekere stijl. Plavuizen kunt u zelf plaatsen, als u beschikt over enige handigheid. U begint natuurlijk met het uitzoeken van plavuizen naar uw smaak. Zodra u deze heeft gevonden, kunt u deze bestellen en thuis laten bezorgen om ze vervolgens te plaatsen. U kunt altijd om advies vragen bij bijvoorbeeld een bouwbedrijf of een tegelzetter. Zij kunnen u informatie geven en tips voor het leggen van plavuizen.

Benodigdheden en voorbereiding

U heeft ten eerste natuurlijk de plavuizen zelf nodig. Daarnaast heeft u zaken nodig zoals een rolmaat, waterpas, tegellijm, tegelsnijder, voegkruisjes en een rubberen hamer. Als het goed is heeft u al berekend hoeveel plavuizen u nodig heeft voor de ruimte en daarvoor dus de ruimte opgemeten. U weet dus hoeveel plavuizen u kunt plaatsen. U moet wel rekening houden met voegen, deze moeten zowel tussen de plavuizen zelf als tussen de plavuizen en de muur komen. Voor het plaatsen van plavuizen zullen er altijd stukken zijn waar niet een hele tegel past. Daarom moet u rekening houden met dat u waarschijnlijk tegels moet snijden.

Lijm maken voor het plaatsen

U kunt voordat u echt begint met plaatsen eerst een rij neerleggen, zodat u eerst kunt zien of het allemaal past en of het op deze manier naar uw smaak is. U moet natuurlijk rekening houden met de voegen, plaats daarom voegkruisjes tussen de plavuizen. Als alles naar uw smaak is, kunt u beginnen met het echte werk. Zorg ervoor dat u de eerste tegel tegenover de deur legt, anders werkt u uzelf in een hoek en teken hier een lijn omheen. Tijdens het plaatsen kunt u een draad of lat gebruiken zodat u kunt zien dat de plavuizen op één lijn liggen. U kunt nu de lijm aan gaan maken. Dit doet u volgens de aanwijzingen. Nu kunt u de lijm op de vloer aanbrengen en met de lijmkam tot een dikte uitstrijken van ongeveer drie millimeter tot vijf millimeter.

Plavuizen plaatsen

Nu kunt u de plavuizen gaan plaatsen. Leg de eerste tegel op de plaats waar u de lijn omheen heeft getekend en druk deze stevig aan. Kijk goed naar of de tegel recht ligt en druk een voegkruisje tegen alle hoeken van de tegel aan. Nu kunt u de tegel zachtjes met de rubberen hamer aankloppen en haal eventuele lijmresten weg met een vochtige spons. De tegel mag de vloer niet raken, dus klop deze niet te hard aan. Leg de volgende tegel strak tegen het voegkruisje aan en klop deze aan met de rubberen hamer. Controleer met een waterpas of alles vlak ligt. Nadat u alle plavuizen geplaatste heeft, moet u de lijm uit laten harden. Daarna kunt u beginnen met voegen. U kunt bij een tegelzetter meer informatie of advies vragen over het plaatsen van plavuizen. Wij hebben goede ervaring met Certikera tegelwerken. De tegelzetters van Certikera zijn operatief in heel Vlaanderen en leveren hoogwaardig werk tegen aantrekkelijke tarieven.