De schoorsteen schilderen

Schoorsteen Schilderen

Door de schoorsteen kunnen rookgassen zoals de rook van uw open haard, uw huis verlaten. Oorspronkelijk ging de rook door verschillende kleine gaten in het dak van de hut weg. Tegenwoordig hebben wij één opening. Ook omdat open haard meestal niet in het midden van het huis, maar tegen de muur staat en het afvoerkanaal van de afzuigkap vaak verbonden is aan muurroosters of dakdoorvoer. Doordat de open haard al tijden niet meer de hoofdverwarming van een huis is, wordt de schoorsteen steeds minder vaker gebruikt. Toch is regelmatig onderhoud aan te raden.

Probleemzone

Van het hele huis staat de schoorsteen het meest bekend als de ‘probleemzone’ wat betreft het schilderen. Dit komt mede doordat een schoorsteen moeilijker te bereiken is dan bijvoorbeeld de gevel. Hierdoor kunnen vochtmetingen niet of niet goed gedaan worden. Dat is dan ook de reden dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van ademende soorten verf, zoals siloxaan gevelverf.

Winter

In de winter wordt de schoorsteen vaak van de binnenkant verhit. Of wel door de openhaard met bijvoorbeeld kerst, of wel door de verwarming zelf. De buitenkant echter, is steenkoud door de buitentemperatuur die in de winter wel eens onder het vriespunt kan komen. Een gevolg van deze temperatuurverschillen is dat de verf kan afbladeren en u de volgende zomer uw schoorsteen weer zult moeten verven. Om dit te voorkomen wordt er een goede primer aangeraden. Deze zorgt voor de uiteindelijke hechting van uw verfsysteem.

Hitte

Door de schoorsteen komt warme rook naar buiten. Dit zorgt er ook voor dat de schoorsteen warmer wordt. Niet alle soorten verf kan hier even goed tegen. Daarom is het een goed idee om te informeren tot welke graden de verf die u wilt gebruiken bestand is en aan de hand van die informatie de juiste verf te kiezen.

Schilderen

Doordat de schoorsteen het hoogste punt van de woning is, kan het moeilijk en gevaarlijk zijn hem te benaderen. Tevens is het schilderen van de schoorsteen niet de makkelijkste klus. Daarom wordt er altijd aangeraden om een expert in de hand te nemen. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het schilderen van schoorstenen of andere dakwerkzaamheden hebben de juiste verzekeringen en spullen om de klus zo snel en veilig mogelijk te klaren, zodat u lange tijd weer van uw schoorsteen kunt genieten.

Schoorsteen schilderen uitbesteden?

Er zijn verschillende redenen om uw schoorsteen te laten schilderen. Zo beschermt een schilderlaag uw schoorsteen tegen lekkage en het weer. Wilt u uw schoorsteen ook laten schilderen? Neem dan contact op met een expert van Redeco Glaszetter en Schilderwerk.