Vochtige kruipruimte: oorzaak, gevolg en oplossing

vochtige kruipruimte

Vocht in huis? Misschien komt het wel door die vochtige kruipruimte. Vocht in de kruipruimte onder je woning komt vaak voor en kan goed worden verholpen. In dit artikel de oorzaken en gevolgen en wat je eraan kunt doen.

Hoe kan een vochtige kruipruimte ontstaan?

De kruipruimte is een ruimte om, de naam zegt het al, doorheen te kruipen om bij het leidingwerk te komen. Zo kun je dit van tijd tot tijd controleren en eventuele schade herstellen. Als er vocht in de kruipruimte is kan dat diverse oorzaken hebben. Zo kan het dat vocht in de lucht verdampt en aanslaat tegen de koude buitenmuren en de bodem. Een kruipruimte is klein en ‘open’ om overal bij te kunnen. Er is vaak weinig ventilatie en het is er sowieso kouder omdat de ruimte onder uw woning ligt. Het kan zijn dat een kruipruimte aan een kant geen goede aansluiting heeft met de bodem, waardoor regenwater makkelijk naar binnen kan sijpelen. Een andere oorzaak kan een hoge stand van het grondwater zijn of een scheur in de riolering. En vaak is vocht in de kruipruimte er de oorzaak van dat er ook elders in huis vochtproblemen zijn.

schimmelvorming kruipkelder

Wat gebeurt er als u een vochtige kruipruimte heeft?

Als er vocht in de kruipruimte zit dan kost dat uiteindelijk energie. Het vocht verdampt en via spleten in de vloer boven de kruipruimte komt er toch tot 10 liter vocht per dag in de lucht die binnenshuis circuleert. Als dat vocht niet wordt geventileerd, komt dat weer tegen koude muren of ramen met alle gevolgen van dien.

Uw huis kan door het vocht in de kruipruimte ook slecht worden verwarmd, omdat het vocht vanuit de kruipruimte in de binnenmuur trekt. Ook kunnen er schimmels ontstaan, zowel in de kruipruimte waar het vocht is geconstateerd, als in de ruimtes boven de kruipruimte. En dan bent u verder van huis, want er is dan geen sprake meer van een gezonde leefomgeving.

Het vocht in de kruipruimte kan daarnaast uw vloer boven de kruipruimte aantasten. Er kan houtrot ontstaan en de leidingen in de kruipruimte kunnen scheuren gaan vertonen. Dit alles maakt dat u veel minder comfortabel woont en dat de energiekosten worden opgedreven.

Meer informatie over de gevolgen van een vochtig huis:
Contravocht – Vochtbestrijding Experts. Actief in heel Vlaanderen
Artikel: Blootstelling aan schimmels in door vocht beschadigde gebouwen (bron: gezondheidenwetenschap.be)
Schimmelvorming en uw gezondheid op gezondheidenmilieu.be.
Focus: Verontreiniging van het binnenmillieu (bron: leefmillieu.brussel)
Artikel: Hoge luchtvochtigheid en het effect op uw gezondheid (bron: gezondheidenmilieu.be)

Het nut van een droge kruipruimte

Het nut van een droge kruipruimte is evident. Voor een vermindering van de luchtvochtigheid en het verlagen van uw energierekening is het zaak uw kruipruimte droog te houden en (extra) te isoleren. Dat heeft een aantal voordelen. Het belangrijkste is dat wordt voorkomen dat het vocht naar de rest van uw woning trekt. Daarnaast zorgt een droge kruipruimte ervoor dat schimmelvorming geen kans krijgt en dat balken en leidingen niet worden aangetast. Ook zult u geen last meer hebben van ongedierte. De kruipruimte is namelijk een lievelingsplek voor muggen, spinnen en andere insecten alsook muizen en ratten. Een droge kruipruimte bewijst dus zijn nut. U hoeft slechts een keer een uitgave te doen voor (extra) isolatie en de opbrengst is reuze. Een droge kruipruimte verschaft uw huis zelfs een hogere verkoopwaarde.

isolatieschelpen

Wat kan je doen tegen een vochtige kruipruimte?

Het vocht uit de kruipruimte halen is gelukkig niet zo lastig. Met isolatie lukt dat heel goed en houd u het vochtprobleem buiten de deur. Om een droge kruipruimte te maken bestaan er verschillende soorten isolatiemateriaal die gemaakt zijn van kunststof (geëxpandeerd Polystyreenschuim). Dit materiaal is beter bekend als piepschuim en het kenmerk is een korrelige structuur. Zo zijn er bijvoorbeeld EPS schelpen, zo genoemd vanwege hun vorm. Ze zijn heel licht en blijven zelfs drijven. Ideaal isolatiemateriaal dus en zelfs in een zeer vochtige kruipruimte te gebruiken. Andere pluspunten van dit materiaal zijn de duurzaamheid, de ongevoeligheid voor vuil en de onaantrekkelijkheid voor ongedierte. Daarnaast kan het materiaal makkelijk opzij worden geduwd wanneer er toch nog werkzaamheden aan de leidingen moeten worden verricht. EPS isolatie is er voor kleine kruipruimtes in de vorm van parels.

Kosten voor het isoleren van de kruipruimte

Wat kost het isoleren van mijn kruipruimte nu zal je je afvragen. De kosten worden voornamelijk bepaald door de grootte van de kruipruimte en dus ook de hoeveelheid isolatie die moet worden aangebracht. Gemiddeld genomen kun je rekenen op ongeveer €20 tot €25 per vierkante meter. In dit bedrag zitten dan de kosten van het isolatiemateriaal, de machinekosten en de arbeidskosten. Heb je een grote kruipruimte, of een ruimte die bijna de gehele oppervlakte van de begane grond beslaat, dan kan het een dure aangelegenheid worden. Al hoeft vaak niet de gehele ruimte geïsoleerd te worden. Bovendien verdien je de kosten snel terug, omdat je huis door een droge kruipruimte minder energie zal verbruiken.

Isolatiemateriaal Benodigde hoogte in kruipruimte Gemiddelde prijs
Schelpen 30 tot 35 cm €25,- tot €30 per m²
Isolatiechips 30 tot 35 cm €20,- tot €25,- per m²
EPS-parels 20 tot 25 cm €15,- tot €25,- per m²
Thermokussens minimaal 35 cm €20,- tot €25,- per m²

Meer informatie over bodemisolatie op de website van Milieucentraal.

Besparen op de kosten:
Ontvang een renovatiepremie voor vochtbestrijding (bron: vlaanderen.be)
Betaal het verlaagde btw-tarief van 6% voor het isoleren van uw woning. Kijk op financien.belgium.be voor informatie en voorwaarden.