Voor een vakantiegevoel in uw eigen achtertuin, is een veranda een leuk idee. Een veranda bestaat uit een afdak dat steunt op een aantal houten palen. Indien hij afgesloten wordt met glas, wordt een veranda ook wel een serre genoemd. In België wordt een serre echter wel veranda genoemd.
Verschillende soorten veranda’s en materialen.
Veranda’s worden in verschillende types onderverdeeld. Zo heeft u een veranda dat als aanbouw aan uw woning gebouwd is, maar u kunt ook kiezen uit een veranda dat wat meer in uw tuin geplaatst is. Daarnaast bestaat er ook nog een serre. Een veranda dat afgesloten is met glas. De materialen die gebruikt kunnen worden bij een veranda zijn hout, kunststof of metaal. Het is maar net wat voor uitstraling u wenst. Zo geeft een veranda met een houten terras een warme uitstraling. Ook als dak kunt u kiezen voor verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan betonstaalmatten, schaduwdoeken, doorschijnende polycarbonaat platen, groef dakprofielen of glas.
Rekening houden met
Voor u aan uw eigen veranda begint, zijn er een aantal factoren waar u rekening mee moet houden. Dit om eventuele fouten te voorkomen. Zo is het belangrijk dat u de rekening houdt met de hoogte van uw veranda. Een te lage veranda is natuurlijk niet de bedoeling. Ook moet u weten of uw veranda te hoog van de grond is en daardoor een reling nodig heeft. Ook moet u rekening houden met de ventilatie. Ook moet u proberen om verspilling van materialen tegen te gaan. Dit kunt u doen door goed te plannen en te budgetteren. Een goed idee is om een bouwtekening te maken. Meet ook alles goed op, voor u begint te zagen.
Onderdelen
Een gemiddelde veranda bestaat uit vier onderdelen. Zo heeft u een vloer wat meestal gemaakt is uit een van de volgende materialen: Hardhout, geïmpregneerde ribbelplanken of gladde vlonderplanken. Daar boven heeft u een overkapping of opendak van glas, golfplaten, zonnedoek, OSB plaatmateriaal, betonstaalmat voor klimplanten, dopheidemat voor een natuurlijke uitstraling of ander materiaal. Verder heeft een veranda nog een sierlijk verandahek langs de kanten die zorgen voor een afgesloten gevoel en veiligheid. Als laatste bezit een veranda nog een deur, trap of andere opening die van uw woning naar uw tuin leidt en weer terug.
Benodigdheden
Huishoudtrap | Spade |
Waterpas | Grondboor |
Accuboormachine | Draadtang |
Handzaag | Uitzet touw |
Potlood | Lijmtang |
Paalhamer | Werkhandschoenen |
Rolmaat | Nagelpluggen |
Schroevendraaier | Hamer |
Schroeven | Paalhouders |
Stappenplan
- Maak een bouwtekening van hoe u uw veranda wilt. (dit is niet verplicht, maar maakt het wel makkelijker).
- Besluit welk type veranda u wilt maken. Welke materialen heeft u nodig?
- Beslis de plaats en afmetingen van uw veranda. Zet dit ook af met touw en potlood.
- Als u uw veranda aan uw woning vastmaakt, moet u ervoor zorgen dat het regenwater goed afgevoerd wordt. Maak hiervoor een helling van minstens 5 graden. Voor sneeuw wordt aangeraden een grotere helling te maken, of een daktrim met afvoerbuis.
- Maak voor de palen merktekens langs de buitenkant van de touwlijn.
- Plaats nu tegen de gevel een gevelbalk. Hier komen straks de draagbalken. Gebruik de zelfde houtdikte als de draagbalken worden. Zorg voor een stahoogte van minstens 2,20 meter. Gebruik de waterpas om hem goed recht te plaatsen en af te tekenen.
- Boor gaten in de muur waar de gevelbalk vast komt te zitten.
- Gebruik een hamer om de nagelpluggen of speciale schroeven in het hout te slaan.
- Draai de schroef of nagelplug nog even na met een schroevendraaier
- Schroef de paalhouders op de tegels vast. Zorg dat de paal goed verticaal en in de lijn blijft staan. Gebruik indien nodig de waterpas of schietlood.
- Plaats nu de tussenpaal van de veranda in het midden, volgens de merktekens.
- Span ene koord tussen beide eindpalen en zet de bovenkant van alle palen in de lijn.
- Plaats op de voorzijde van de staanders een balk die even zwaar is als de gevelbalk. De balk wordt op de drie palen geplaatst en bevestigd met schroeven. Voorboren is hier erg prettig,
- Zorg dat de balk waterpas ligt en goed vast zit.
- Plaats nu de dakliggers. Deze steunen op de gevelbalk en de balk die op de drie palen ligt. Verdeel ze in zoveel liggers als het aantal meters. (7 meter? Dan 7 liggers. 1 per meter)
- Plaats nu uw gekozen dak. Er zijn verschillende mogelijkheden. Vaak staat dit aangegeven op de verpakking.
- Plaats als laatste een hekje of trapje voor uw veranda.
Tips en trics
- Om beschadiging te voorkomen, kunt u voor u de palen in de grond zet eerst bitumen of beits aanbrengen op het onderste deel van uw palen.
- Als u ervoor kiest om uw palen in de grond te plaatsen i.p.v. op de stenen te bevestigen, kunt u beter eerst gaten kuilen graven van 60 tot 80 cm diep
- Als u uw palen in een gat in de grond heeft geplaatst, kunt u voor de stevigheid ook wat beton in het gat storten. Zorg wel voor de juiste mengverhouding zoals aangegeven staat op de verpakking.
Een bouwfirma inschakelen
Zoals u wellicht doorheeft is het bouwen van een veranda beste een behoorlijke klus. Indien u niet zelf uw veranda wilt bouwen, maar dit liever uitbesteedt dan schakelt u een aannemer of bouwbedrijf in. Via Bia Construct komt u direct in contact met aannemers bij u uit de regio. Vraag vrijblijvend een offerte aan en vergelijk vrijblijvend diverse aanbiedingen op kwaliteit en prijs. Bia Construct heeft meer dan 25 jaar ervaring in de bouw, daar profiteert u van!