Bijvullen van de cv-ketel

cv-ketel bijvullen

Als uw woning niet meer warm wordt, kan het zijn dat uw cv-ketel niet meer goed werkt. Zo kan deze verouderd zijn, of misschien moet uw cv-ketel bijgevuld worden. Dit kunt u zelf controleren, door op de meter bij uw cv-ketel te kijken. Op het moment dat de druk in uw cv-ketel te laag is, geeft deze niet meer genoeg warmte af. U kunt ervoor kiezen om dit zelf op te lossen. Het bijvullen van een cv-ketel is namelijk een klus die u gemakkelijk zelf kunt doen.

Wanneer vult u de cv-ketel bij?

Op het moment dat de meter in het rode gedeelte staat, is het nodig om de cv-ketel bij te vullen. Ten eerste begint u met de voorbereiding. Het is handig om een handdoek bij de hand te hebben, of bijvoorbeeld een dweil en een emmer. Tijdens het bijvullen kan het zijn dat u knoeit, daarom is het verstandig om alvast spullen klaar te zetten zodat u dit snel weer op kunt ruimen. De eerste stap is om uw thermostaat zo laag mogelijk te zetten, zodat het water in uw cv-ketel ook kouder wordt. Uw cv-ketel moet maximaal veertig graden aangeven. U vult de ketel namelijk bij met koud water, en een te groot verschil van temperatuur kan ervoor zorgen dat de binnenkant kapot gaat.

Hoe vult u de cv-ketel bij?

Vervolgens sluit u een vulslang aan op de kraan en houdt u een emmer onder het uiteinde van de slang. Open de kraan en laat het water tot de rand van de slang komen. Op deze manier voorkomt u lucht in de slang en dus lucht in de cv-ketel. Hierna zoekt u de vulkraan, deze vindt u waarschijnlijk bij de ketel. Draai aan de dop van de vulkraan maar open deze nog niet. Sluit vervolgens de vulslang aan op de vulkraan. Nu gaat u de cv-ketel bijvullen. Eerst draait u de waterkraan open en daarna de vulkraan. De vulkraan is na een kwartslag draaien helemaal open. Zodra de druk bijna op twee bar staat, sluit u eerst de vulkraan en vervolgens de waterkraan. Nu kunt u de slang los koppelen en het water in de emmer laten lopen.

Advies van een monteur

U heeft nu uw cv-ketel bijgevuld. Draai de thermostaat weer naar de temperatuur wat u prettig vindt. Omdat er altijd wel lucht meekomt tijdens het bijvullen van de cv-ketel, is het verstandig om uw radiator te ontluchten. Hiervoor kunt u advies vragen bij cv-ketel installateurs van WT Heating. Tijdens het bouwen of een verbouwing van een woning of gebouw kunnen vakmannen alles tegenkomen, zo ook een cv-ketel die niet meer werkt of andere kuren heeft. Via een bouwbedrijf kunt u in contact komen met een loodgieter, of u kunt zelf contact zoeken met een loodgieter. Beide kunnen u informatie en advies geven over uw cv-ketel.